Thessaloniki, νέα, αγγελίες, Θεσσαλονίκη οδηγός
αγοράς, πολιτιστικά, έξοδος, εκπαίδευση, καιρός, εργασία, τουρισμος, χρησιμα τηλ.

   
Συνάψεις    

 ΣΥΝΑΨΕΙΣ

o επιστροφή


Ποιος απ' τους θεούς να πρωτοβάλει το χέρι του και ποιον να πρωτοευλογήσει;
(20-3-2003)

Πριν από μερικές ώρες ξεκίνησε η δράση στο γνωστό σήριαλ αμερικανικής παραγωγής. Το σήριαλ ονομάζεται: "Ποιος την έχει μεγαλύτερη (τη βόμβα)". Πρόκειται, όπως, όλοι γνωρίζουμε για reality show του οποίου οι ρίζες ξεκινούν από την κατάληψη της αμερικανικής ηπείρου γύρω στα 500 χρόνια πριν, με την εξόντωση των ιθαγενών κατοίκων της (η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται). Οι ψυχικές διαταραχές που μαστίζουν τα υβρίδια της γνωστής χώρας-παραγωγού, φαίνεται να είναι αθεράπευτες.
Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβει η ανθρωπότητα είναι ότι τα υβρίδια αυτά, που από την κήρυξη της "ανεξαρτησίας" τους από τους επίσης πρωτόγονους προγόνους τους, προσπαθούν να πείσουν εαυτούς και ολόκληρο τον κόσμο πως αποτελούν έθνος. Ενα περήφανο έθνος με σημαιάκια στο πέτο. Την ίδια στιγμή που κατηγορούν λαούς σε όλο τον κόσμο για εθνικιστικές τάσεις, οι ίδιοι καθημερινά, κι όχι μόνο στις "εθνικές" γιορτές (όπως η μέρα των ευχαριστίων), στις αυλές των σπιτιών τους, στο πέτο τους επιδεικνύουν τη σημαία τους. Το σύμβολο ενός τεχνητού έθνους υβριδίων χωρίς πραγματική εθνική υπόσταση και ιστορία. Το βαθύτερο τραύμα του υβριδίου αποτελεί η έλλειψη ιστορίας. Εφόσον το "πέθανε ο γαϊδαρός μου κανενός να μη μείνει" δεν πιάνει, καθώς δε γίνεται να σβηστεί η ιστορία όλων των άλλων λαών και εθνών, η μόνη λύση είναι η αντίστροφη: η κατασκευή ιστορίας και η προβολή ως του ιδανικού της δικής τους ανεθνότητας. "Μαζί με τα γνωστά αναψυκτικά πάρτε κι ένα πολυπολιτισμικό σαν το δικό μας για να ψάχνεστε". Μια χώρα χωρίς ιστορία δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια της ιστορίας, αλλά και την ιστορική ευθύνη των πράξεών της. Το επόμενο απαραίτητο: η κατασκευή ιστορίας. Αυτό ακριβώς είναι το μεγαλύτερο κόμπλεξ κατωτερότητας των τυχοδιωκτών-υβριδίων, η έλλειψη ιστορίας. Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουν ότι τεχνητώς κατάφεραν να δημιουργήσουν όλα εκείνα που δίνουν την αίσθηση ενός έθνους. Εκείνο που τους λείπει είναι η ιστορία, κι αυτή πρέπει να κατασκευαστεί. Αυτή είναι και η προσπάθεια του "έθνους" από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα. Όλα τα έθνη έχουν την ιστορία τους, καλή-κακή, μακρά-πρόσφατη. "Τι; δεν έχουμε ιστορία; Εμείς θα φτιάξουμε την καλύτερη ιστορία όλου του κόσμου (θα την έχουμε πάλι μεγαλύτερη). Εμείς επιλέγουμε τους στόχους μας, τους αφοπλίζουμε, τους εξοντώνουμε, "απελευθερώνουμε" τους εναπομείναντες και στη συνέχεια τους ανοικοδομούμε. Οποιαδήποτε αντίδραση αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια. Είμαστε ένα έθνος ηρώων".
Δεν αντιλαμβάνονται, βέβαια, ότι η ιστορία δεν κατασκευάζεται σαν μια κινηματογραφική ταινία (ούτε τα διαγγέλματα είναι σοβαρά όταν ασχολούμαστε περισσότερο για το μακιγιάζ και για το ίσιωμα της τρίχας). Η "ανεπτυγμένη" δύση που έμαθε να σκέφτεται και να μιλάει από έναν ανώτερο αρχαίο πολιτισμό (ονόματα δε λέμε για να μη μας βομβαρδίσουν), δεν έχει τις πνευματικές δυνατότητες να κατανοήσει τις αρχαίες αυτές αρχές ηθικής, πολιτισμού και ανθρωπισμού. Επιμένει στο "μέγεθος των γεννητικών της οργάνων" με διάφορους συμβολισμούς...

by Θέλω
©


Synapse home

o επιστροφή

© 2002 thelo.gr  -  All rights reserved